Mobiele slachterij varkens

Stel je eens voor, dat we zouden stoppen met het vervoer van levende varkens? Het vervoer van de stal naar de slachterij is de meest stressvolle tijd voor een varken. Die stress zouden we kunnen voorkomen door de varkens in de vertrouwde omgeving van hun verblijf te slachten. Het ontbreken van stress voorafgaand aan het slachten levert bovendien een betere vleessmaak op. En bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte heb je geen last van een vervoersverbod.

In 2010/2011 zijn er al enkele onderzoeken in Nederland gedaan (o.a. door Ruud Pothoven van INNOHOW) naar de haalbaarheid van mobiel (of lokaal) slachten. Er zijn geen technische of wettelijke belemmeringen om met een mobiele slachterij te starten. In een aantal landen gebeurt het ook al. De financiële haalbaarheid hangt wel van veel factoren af en is niet zonder meer te voorspellen. Door de kleinschaligheid van een mobiele slachterij ligt het voor de hand, dat de kosten globaal op het niveau van een zelfslachtende slager uitkomen. Dat maakt het mobiel slachten met name interessant voor kleinschalige bedrijven die nu hun dieren naar een kleine slachterij brengen.

In 2016 heeft INNOHOW het initiatief genomen om samen met Bionext een groep kleinschalige bedrijven bij elkaar te krijgen die samen als klant de levensvatbaarheid van een mobiele slachterij kunnen garanderen. Om echt van start te kunnen gaan zijn er echter nog de nodige hobbels te nemen. De belangrijkste is genomen: we hebben een kleine slachterij gevonden die met een mobiele slachterij wil starten. Nu is er nog geld nodig (voor investering en het uitvoeren van een proefproject). Daar zijn we nu mee bezig.

Je kunt nu ook met een donatie onze crowdfunding campagne voor de mobiele slachterij steunen ‘Tot het einde op het erf‘!

We zoeken ook nog varkensbedrijven (biologisch of niet-biologisch) als deelnemers voor het proefproject Mobiel slachten, dat we in 2020 willen starten. Heb je interesse om deel te nemen aan het proefproject of wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over mobiel slachten? Geef dan snel je contactgegevens door aan INNOHOW.

Ook als je andere vragen of suggesties voor mobiel slachten hebt, horen we dat graag!

Winnaar van Het Beste Idee van Varkensland 2019!

Op 28 mei hebben we met het idee voor de mobiele slachterij de de finale gewonnen van Het Beste Idee van Varkensland 2019.

Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee!

(foto credits: Jarno Kraayvanger)

In de pers

Inmiddels hebben we ook al verschillende keren de pers gehaald. Hieronder enkele leuke artikelen.

Artikel_Vork_Mobiele slachterij-september 2018

Artikel_Vleesmagazine_Mobiele slachterij-januari 2019

En tot slot nog hieronder onze poging om in een plaatje te vangen hoe we het voor ons zien, zo’n mobiele slachterij.

mobiele slachterij varkens

 

Mobiele slachterij ontleent bestaansrecht aan verbetering dierenwelzijn

24 september 2019

RTL publiceerde vanmorgen een bericht over een mobiele dodingsunit waarmee op dit moment in het noorden van het land een proef wordt uitgevoerd in samenwerking met de NVWA. In deze proef worden runderen uit natuurgebieden gedood, maar ook dieren op bedrijven die vanwege gebreken niet getransporteerd mogen worden.  Door ze al op het bedrijf te doden kan hun vlees alsnog gebruikt worden en wordt dit niet verspild. In het bericht van RTL spreekt een aantal NVWA-dierenartsen hun zorgen uit over het effect op het dierenwelzijn, omdat het in een aantal gevallen zou leiden tot het onthouden van medicatie aan verwonde dieren. De reactie van de betreffende slachterij kun je hier lezen.

Ons initiatief voor een mobiele slachterij voor gezonde varkens staat volledig los van het project waar RTL over bericht. De belangrijkste reden voor het ontwikkelen van onze mobiele slachterij voor varkens is juist de verbetering van het dierenwelzijn. We besparen de dieren het stressvolle transport naar de slachterij. De dieren worden op het erf geslacht in hun eigen vertrouwde omgeving. Het gaat in ons project om volledig gezonde dieren die ook normaal getransporteerd zouden mogen worden naar een slachterij.

Voor eventuele vragen kan contact worden opgenomen met Ruud Pothoven (06-55173225)